Amaretto Sour rețetă: află cum poți prepara această băutură (2024)

Imaginea poate fi descărcată de aici

Amaretto Sour propune o armonie de culori și arome intense, simplu de compus chiar în confortul propriului tău cămin. Nu trebuie decât să ai la îndemână ingredientele și ustensilele necesare pentru a pregăti co*cktail-uri cu o notă aparte, atunci când toți cei dragi vin în vizită.

Așa cum vei vedea în rândurile de astăzi, poți pregăti nu una, ci mai multe rețete de Amaretto Sour, iar dacă ai inspirație în bucătărie, află că un strop turnat peste anumite preparate poate genera experiențe culinare unice. Pregătește-te să afli alături de noi fascinanta sa poveste:

CUPRINS

Ce este amaretto și cum a apărut?

Cum poate fi utilizat amaretto?

Cum a apărut rețeta de Amaretto Sour?

Amaretto Sour: rețeta clasică pas cu pas

Amaretto Sour: alte rețete inedite

1. Ce este amaretto și cum a apărut?

Amaretto este un lichior ce merită o atenție deosebită, datorită gustului unic și versatilității acestei băuturi. Amaretto poate fi consumat în diferite forme de co*cktail, dar și ca ingredient exotic în rețete culinare ce îi vor surprinde pe toți cei care sunt invitați la masă.

Un amaretto așa cum toate ar trebui să fie propune un gust de migdale, susținut subtil de note pe baza cărora se generează adevărate experiențe senzoriale: vanilie, sirop de struguri, condimente alese cu grijă și rădăcini ce formează un liant între urban și inima naturii.

Acest lichior are o densitate medie și o nuanță maronie în note calde și prietenoase. Mirosul și gustul emana parfumuri dulci-amărui, însă aromele de migdale – ingredientul de bază al acestei băuturi traditionale – se pot observa cu ușurință, chiar și atunci când amaretto este utilizat pentru prepararea altor co*cktail-uri.

Recipientele clasice de amaretto au dop pătrat, fiind inițial realizate din sticlă de Murano, aspect estetic ce însuflețea consistența acestui lichior. Prima rețetă fost a fost desăvârșită pe teritoriul de astăzi al Italiei, la mijlocul secolului al XVI-lea. Formula originală a avut o denumire ce s-a bucurat de rezonanță în întreg bazinul Mediteranei, datorita navigatorilor: Disaronno Originale.

Istoria acestui nume îi este atribuită și astăzi lui Giovanni Reina, considerat de mulți ca fiind părintele lichiorului Amaretto, așa cum a fost acesta prezentat lumii întregi pentru prima dată. Rețeta originală de Disaronno Originale este și astăzi păstrată într-un mare secret.

2. Cum poate fi utilizat amaretto?

Lichiorul asupra căreia ne îndreptăm astăzi întreaga atenție este un ingredient cu caracter versatil. De-a lungul timpului, s-au construit atât rețete culinare, cât și sortimente celebre de co*cktail, incluzând pe lista de ingrediente lichiorul amaretto. Notele sale seducătoare sunt regăsite chiar și în anumite topping-uri pentru înghețată și alte deserturi savuroase.

2.1. Cum se utilizează amaretto în realizarea anumitor preparate?

Aromele de migdale, în jurul cărora s-a construit întreaga poveste a acestui lichior, completează gustul desăvârșit al unor deserturi cu iz mediteranean. De aceea, amaretto se adaugă în rețete de topping pentru înghețată, precum și în celebrul tiramisu. Se pot utiliza pentru realizarea deserturilor atât lichioruri alcoolice, cât și non-alcoolice.

Carnea de pui, preparatele pe bază de pește și alte legume crescute sub soarele blând al Italiei, se înmiresmează cu lichior amaretto, pentru un gust cu adevărat unic. Aluatul de clătite, sau sosurile de migdale, utilizate ca ingredient pentru alte rețete mult mai complexe, pot fi aromate cu acest lichior plin de viață.

2.2. Cum se utilizează amaretto în pregătirea altor co*cktail-uri?

Amaretto este un lichior utilizat ca ingredient principal pentru:

Amaretto Pina Colata – amaretto, rom de tărie redusă, lapte de cocos și suc de ananas;
Amaretto Godfather – amaretto, suc de lămâie, albuș de ou, zahăr / sirop dulce simplu, felii de portocala / cireșe cu rol decorativ.

Însă cea mai cunoscută rețetă de co*cktail, construită în jurul acestui lichior, este Amaretto Sour. În continuare, vei afla care este istoria acestei rețete, cum se construiește formula clasică și ce variații ale acesteia poți încerca și tu acasă, utilizând produse din oferta Nitel@Shop.

3. Cum a apărut rețeta de Amaretto Sour?

Amaretto Sour a devenit o rețetă de co*cktail populară în SUA începând cu jumătatea anilor ‘70, odată cu intrarea pe piața de peste Ocean a lichiorurilor italiene. Celebritatea sa a fost încă de la început clădita pe apropierea americanilor de băuturi alcoolice cu un gust ușor amărui, Whiskey Sour reprezentând la acel moment un punct de referință pe zona de co*cktail-uri.

De altfel, sunt mulți cei care consideră ca rețeta originală a presupus înlocuirea cantității de whiskey utilizate în Whiskey Sour cu una asemănătoare de amaretto, luând astfel naștere această formulă nouă. În scurt timp de la producerea acestui experiment, co*cktail-ul construit pe baza unei băuturi cu note puternice de migdale avea să cucerească SUA, de la Est la Vest.

4. Amaretto Sour: rețeta clasică pas cu pas

Dacă îți dorești să prepari și tu rețeta clasică de Amaretto Sour, iată ce trebuie să știi:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 40 ml lichior amaretto;
  • 30 ml suc de lămâie proaspăt;
  • 10 ml sirop simplu;
  • 1 albuș de ou;
  • cireșe și coajă de portocale;
  • gheață.

MOD DE PREPARARE:

Se adaugă într-un shaker lichiorul, sucul de lămâie proaspăt stors, siropul și albușul de ou. Se agită bine conținutul pentru aproximativ 45 de secunde, pentru a se amesteca ingredientele din shaker și suficient de mult pentru a se produce o spumă densă. Se adaugă apoi gheața peste mixtură și agită din nou, pentru a se răci.

Amaretto Sour rețetă: află cum poți prepara această băutură (1)

Imaginea poate fi descărcată de aici

Se utilizează pahare de co*cktail Rocks, umplute pe ¼ din conținut cu gheață. Băutura se toarnă peste cuburile din pahare. La final, se ornează cu o felie de portocală sau cu o cireașă proaspătă, utilizate atât pentru aspect, dar și ca garnitură.

5. Amaretto Sour: alte rețete inedite

De-a lungul timpului, datorita popularității ridicate a rețetei clasice de Amaretto Sour, au mai fost dezvoltate și alte formule de co*cktail asemănătoare. Iată ce alte variante mai poți testa acasă, utilizând în proces băuturi comandate online de pe site-ul nostru:

5.1. Amaretto Wine Sour

Adăugarea unei anumite cantități de vin în formulă oferă o notă aparte băuturii ce are la bază lichiorul italian amaretto. Vezi cum se prepară Amaretto Wine Sour:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 40 ml lichior amaretto;
  • 35 ml vin alb;
  • 10 ml suc de lămâie;
  • 10 ml sirop simplu;
  • 1 albuș de ou;
  • lămâie pentru garnitură;
  • gheață.

MOD DE PREPARARE:

Se adaugă într-un shaker lichiorul, vinul alb, sucul de lămâie proaspăt stors, siropul și albușul de ou. Se agită bine conținutul pentru aproximativ 45 de secunde, pentru a se amesteca ingredientele din shaker și suficient de mult pentru a se produce o spumă densă.

Se adaugă apoi gheața peste mixtură și agită din nou, pentru a se răci. Se utilizează pahare de co*cktail Rocks, umplute pe ¼ din conținut cu gheață. Băutura se toarnă peste cuburile din pahare. La final, se ornează cu o felie de lămâie, utilizată atât pentru aspect, dar și ca garnitură.

5.2. Gin Sour co*cktail

Ginul, sucul de lămâie și zahărul sunt ingredientele de bază din această rețetă, inspirată de gustul ușor amărui al unui Amaretto Sour clasic.

INGREDIENTE NECESARE:

  • 60 ml gin;
  • 30 ml suc de lămâie;
  • 1 linguriță de zahăr fin;
  • 1 felie de portocală;
  • 1 cireașă.

MOD DE PREPARARE:

Se adaugă într-un shaker ginul, sucul de lămâie proaspăt stors și zahărul. Se agită bine conținutul, pentru a se amesteca ingredientele din shaker. La final, se toarnă conținutul într-un pahar de co*cktail și se ornează cu o cireașă și o felie de portocală.

5.3. Whiskey Sour co*cktail

În loc de amaretto, pentru această rețetă de co*cktail se utilizează fie bourbon, fie whiskey american. Iată cât se simplu se prepară Whiskey Sour co*cktail:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 60 ml whiskey;
  • sucul de la o jumătate de lămâie;
  • ½ linguriță de zahăr pudră;
  • felii de lămâie;
  • 1 cireașă.

MOD DE PREPARARE:

Se adaugă într-un shaker toate ingredientele și agită bine, alături de gheață. Se adăugă apoi conținutul într-un pahar de co*cktail, răcit în prealabil, ornându-se la final cu felii de lămâie.

5.4. Amaretto Vodka Sour

Această rețetă de co*cktail este perfectă pentru petrecerile în compania prietenilor și colegilor. Mix-ul de vodka și lichior, combinat cu aromele celorlalte ingrediente, generează o experiență senzorială unică. Iată cum le pregătești apropiaților Amaretto Vodka Sour:

INGREDIENTE NECESARE:

  • 30 ml lichior amaretto;
  • 30 ml vodka;
  • 10 ml suc de lămâie proaspăt stors;
  • 10 ml sirop simplu;
  • felii de portocală sau cireșe pentru garnitură;
  • gheață.

MOD DE PREPARARE:

Se adaugă într-un shaker lichiorul, vodka, sucul de lămâie proaspăt stors, siropul și albușul de ou. Se agită bine conținutul pentru aproximativ 45 de secunde, pentru a se amesteca ingredientele din shaker. Se adaugă apoi gheața peste mixtură și agită din nou, pentru a se răci.

Se utilizează pahare de co*cktail Rocks, umplute pe ¼ din conținut cu gheață. Băutura se toarnă peste cuburile din pahare. La final, se ornează cu o felii de portocală sau cu cireșe, utilizate atât pentru aspect, dar și ca garnitură.

Rețeta Amaretto Sour este simplu de realizat, dacă ai la îndemână ingredientele potrivite și ții cont de sfaturile dezvoltate în rândurile de mai sus. Reține că această formulă are la bază lichiorul italian amaretto, pe care îl poți comanda online de pe site. Descoperă sortimentele de amaretto din oferta noastră, alături de alte băuturi la prețuri avantajoase.

Amaretto Sour rețetă: află cum poți prepara această băutură (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6030

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.